Både høst og vinter er lange og mørke i Norge. Selv om de fleste nordmenn elsker ski og utendørsaktiviteter, betyr det også at det er godt om tid til innekos. Tradisjonelt håndarbeid har fått et oppsving i senere tid, men det finnes også mange nye spennende teknikker som gjør det mulig å slippe løs kreativiteten – og gjøre mørketiden litt hyggeligere.

Nye teknikker for trykk og farge

Det blir alt mer populært å gjenbruke og sy om klær. Dessuten er det selvfølgelig også noens om syr egne klær fra bunnen av. I den forbindelse kan det være spennende å variere sine egne design med trykk i forskjellige former. En enkel varmepresse kan være en fornuftig investering hvis du har lyst å eksperimentere med litt mer avanserte trykk – som dessuten tåler vask.

Det finnes dessuten mange andre spennende måter å farge tøy på, søk for eksempel på YouTube etter teknikker der stoffet dyppes i lag med farge.

3D-printere gir mange muligheter

Bruk av 3D-printere er ikke bare for «nerdene», men kan også være et nyttig hjelpemiddel i forbindelse med andre hobbyprosjekter. Det har skjedd mye når det gjelder holdbarheten til det ferdige materialet, det betyr at 3D-printede dingser faktisk kan benyttes i hverdagen.

Det er for eksempel mulig å lage egne knapper, som enten erstatter en manglende knapp eller er en helt ny kreasjon. Det er lov å eksperimentere, hente inspirasjon fra nettet eller lage noe helt eget. En egenlaget knapp trenger ikke å forholde seg til noen regler.

Smykker kan også gjerne lages med 3D-printer. Det finnes en mengde forskjellige såkalte filament, det vil si selve materialet som printeren bruker. Det betyr igjen at det er mulig å lage smykker i en rekke forskjellige former, farger og teksturer. Dessuten er det selvfølgelig også mulig å behandle det ferdige resultatet med maling eller lakk.