Robotteknologi kan høres skummel og fremmed ut for noen, og det er helt sikkert noen som tenker på science fiction og roboter som gjør opprør. Det finnes også en god del forskning på temaet roboter og tillit, der man prøver å finne ut av hva som skal til før mennesker stoler like mye på en robot som på et menneske.

Roboter er allerede rundt oss overalt

Det finnes selvfølgelig en rekke forskjellige definisjoner av hva robot-teknologi egentlig er, og det betyr også at det finnes forskjellige definisjoner av hvor robotisert samfunnet vårt egentlig er. Det stemmer at det finnes få roboter som prøver å se ut som mennesker, og det er fortsatt et godt stykke igjen til vi alle har vår egen robottjener i menneskeform. Samtidig omgir vi oss med roboter og intelligente maskiner.

Automatiske støvsugere, eller rengjørings-roboter som de jo egentlig også kan kalles, er relativt vanlige i Norge. De mer avanserte modellene er utstyrt med artifisiell intelligens, som med hjelp av sensorer, kameraer og lasere kan finne den optimale måten å støvsuge stua på.

Bilen er et annet område der autonome systemer er på kraftig fremmarsj, flere biler har allerede moduser som lar føreren overvåke en tilnærmet selvkjørende bil.

Smarte taleassistenter – et nav i fremtidens robotsamfunn?

Det er mange som tenker på roboter som en konkret «dings», enten i menneskeform eller en annen fysisk gjenkjennelig form. Kanskje er det likevel feil tilnærming til hvordan roboter egentlig vil hjelpe oss enda mer i fremtiden.

Smarte taleassistenter, som Google Assistant eller Amazon Alexa, har etablert seg i mange norske hjem. Enn så lenge snakker de for så vidt ikke like god norsk som engelsk, men de kan utføre enkle oppgaver. Fremtidens robotassistent er kanskje helt enkelt en av disse taleassistentene. Istedenfor en fysisk «robot», vil assistenten leve i skyen, bruke AI, og utføre oppgaver med hjelp av andre smarte dingser rundt om i hjemmet.