Det siste året så har vi hatt rekord billig strøm i Norge men veldig mye ser ut til at dette vil bli en kortvarig glede. Strømprisene begynner sakte men sikkert å stige og da er det viktig at man setter i gang med strøm-besparende tiltak.

Det er veldig mange forskjellige tiltak man kan gjøre for å spare penger på strøm. Nedenfor har vi nevnt noen ting man kan gjøre uten at det går på bekostning av design eller ser stygt ut. For vi må jo være ganske ærlige på at en del dingser, ser ikke veldig pene ut.

Tibber

Tibber er en ganske spennende tjeneste som lar deg kjøpe strøm når det er billigst og hvor det er billigst. Du trenger ingen dings for å få tibber, du trenger kun å registrere deg som kunde. Vi har lest at de aller fleste sparer faktisk penger med Tibber og det er jo gledelig.

Om du har elbil så kan du kjøpe en liten dings som du kobler i strømskapet. Da kan du få billigste lading av elbil som finnes. Dette er en helt utmerket måte å lade bilen billigst mulig.

Solcellepaneler

Solcelleanlegg er noe nytt men som virkelig har tatt av de siste årene. Stadig flere nordmenn velger å installere solcellepanel og ifølge nettsiden [Solcellepaneler.com](https://solcellepaneler.com/) så trenger det ikke å gå på bekostning av design når man skal installere solcellepanel til hus. Det finnes i dag flere løsninger som gjør at man kan ha solcellepaneler på taket uten at det ser helt noldus ut.

Dette er riktignok ikke et tiltak som gjør at man sparer strøm men man reduserer kostnaden man har på strøm hvert eneste år. Dette er riktignok en langsiktig og nokså kostbar investering så for mange så er dette mer et tiltak for spesielt interesserte.

Smarte lyspærer

Dette er noe som stadig flere bruker med hell, det finnes ganske mange gode alternativer her. Du har produkter som Philips Hue som lar deg styre lyset med en app. Det betyr at du kan automatisk stille inn når lys skal slå seg på og når lys skal slå seg av. Dette er praktisk for alle som har en ganske rutinert hverdag men som kanskje glemmer å slå av lysene.

Varmeovn på termostat

Når det er kaldt så er det ikke særlig gøy fryse og derfor lar vi gjerne ovnene stå på full guffe. Nå kan selv de enkleste ovnene bli energisparer ved å kjøpe en termostat som man setter i kontakten til ovnen. Da kan selv de mest primitive ovnene bli styrt av en app som lar deg enkelt la den til passe temperaturen etter når du er hjemme.

Sparedusj

Veldig mange har et veldig ambivalent forhold til sparedusj. Dette er fordi at de første sparedusjene som kom, der var det ikke bare spart på vann men på alle kanter. Nå har det kommet sparedusjer som lar deg dusje komfortabelt og ikke minst så ser de veldig bra ut. Varmtvann er som regel svært energi-krevende og derfor kan det være veldig lurt å nettopp få installert en sparedusj.

Vi kunne helt sikkert ramset opp flere tiltak men dette er nok for de aller fleste til å begynne med. Om du ikke er bekymret for strømregningen så kan en annen motivasjon være å bruke mindre energi og dermed ha et lavere fotavtrykk på det store forbruket av ressurser som påvirker klimaet.