Det skjer mye innenfor sektoren treningsutstyr om dagen, både når det gjelder utstyr som er laget for avslapping og høyest mulig ytelse. En sko er ikke bare en sko, og med en moderne foam roller er det mulig å få massasjebehandling hjemme.

Foam roller – både før og etter trening

En foam roller er, som navnet tilsier, enkelt forklart en rull i skum. Den benyttes til alt fra oppvarming til massasje og avslapping. Det finnes en rekke forskjellige design og modeller, slik at det er mulig å finne en foam roller som gir enten en kraftig massasje eller en mykere behandling. Dessuten bruker du kroppsvekten når du benytter en foam roller, noe som også åpner for mer kontroll over hvor sterk behandlingen skal være.

Fleksibiliteten er den store fordelen med en foam roller. Det er mulig å bruke en foam roller til oppvarming før en joggetur, som en del av en yoga-økt eller i et styrketreningsprogram. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Sko som gir ekstra høy ytelse

Sko med spesielle såler, ofte med plater i karbon, har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med imponerende resultater. Det er særlig på de lengre distansene som rekorder har falt med hjelp av sko som Vaporfly fra Nike.

Felles for disse revolusjonerende skoene er at de bygger på en modell der mer energi skal føres tilbake til løperen. Det skjer i form av en relativt tjukk såle med karbonelementer, som fungerer som et springbrett. Nike har hevdet at forskjellen kan være så stor som 4 % sammenlignet med standard sko. I 2020 så organisasjonen som bestemmer over friidrett internasjonalt, World Athletics, seg nødt til å begrense bruken av slike sko.

Det er ikke forbudt med for eksempel Nike Vaporfly i sin nåværende form, men det er laget regler for hvor stor effekt denne typen såler og sko kan ha.