I 2022 vil vintersolverv inntreffe onsdag 21. desember.

Vintersolverv inntreffer i desember, og på den nordlige halvkule markerer datoen 24-timersperioden med færrest dagslystimer i året. Det er derfor det er kjent som årets korteste dag, eller årets lengste natt. Les mer om vintersolverv og når solen går ned. Det kan jo tross alt være grei informasjon å med seg. For det kommer hvert eneste år!

Hva er vintersolverv?

Siden jorden vipper på sin akse, vil buen solen beveger seg gjennom i løpet av dagen stige og falle over året når jordens pol peker enten mot eller bort fra solen.

Vintersolverv inntreffer på minimumspunktet for den nordlige halvkule, når solen er lavest på himmelen.

På dette tidspunktet peker jordens nordpol bort fra solen (det er derfor det er så mye kaldere på den nordlige halvkule). For folk som bor på den sørlige halvkule, peker Sydpolen mot solen, noe som gjør det til ‘Down Under’ om sommeren.

Hvor lang er den korteste dagen i året?

Selve øyeblikket for solverv i 2022 vil finne sted klokken 21.48 GMT i Storbritannia, men de fleste konsentrerer seg om hele solvervdagen, som har blitt anerkjent av høytider og festivaler i mange kulturer over hele verden.

Den korteste dagen varer 7 timer 49 minutter og 42 sekunder i London. Dette betyr at lengden på dagen under vintersolverv er 8 timer, 49 minutter kortere enn sommersolverv.

Blir dagene lengre etter vintersolverv?

Etter den korteste dagen begynner dagene å bli lengre og nettene kortere. Ved vår- og høstjevndøgn er dag- og natttimene omtrent like lange, og hver varer rundt 12 timer. Antall dagslystimer topper seg ved sommersolverv.

Hva betyr «solverv»?

Verdens ‘solverv’ kommer fra det latinske solstitium som betyr ‘solen står stille’, fordi den tilsynelatende bevegelsen av solens bane nord eller sør stopper før den endrer retning. Ved vintersolverv når solens tilsynelatende posisjon sitt sørligste punkt mot bakgrunnsstjernene.