Glass er et materiale som både har lange tradisjoner og mange fleksible og moderne bruksområder. Det er åpenbart gjennomsiktigheten som virkelig har gjort glass til det fortrukne valget i mange sammenhenger, men i tillegg er det mulig å kombinere glass med ulike behandlinger som gir det helt nye egenskaper.

Blyglass og radioaktivitet som eksempel

Såkalt blyglass er et godt eksempel på hvordan klassisk glass kan kombineres med andre materialer for å oppnå et helt unikt resultat. Denne typen glass benyttes når det er nødvendig å kunne følge med på prosesser som gir fra seg radioaktivitet. Blyglasset er ofte omtrent 11-13 mm tykt, og det gir en såkalt blyekivalens på 3,5. Denne verdien sier noe om hvor tykk en blyplate ville ha måtte være for å gi en tilsvarende beskyttelse mot radioaktiv stråling.

Et blyglass lages med hele 48 % bly. Likevel vil glasset være transparent, men med en svak gultone. Det er imponerende hvordan glassets grunnleggende egenskaper faktisk opprettholdes også ved slike større endringer.

Vanlige bruksområder i hverdagen

Blyglass er kanskje ikke noe vi møter i hverdagen, men mange andre overflatebehandlinger og spesialglass er vanlige. Det gjelder for eksempel herdet glass, eller glass med andre egenskaper tilpasset bruken. For eksempel er glass i dusjkabinett og dusjdører ekstra robust, men også kombinert med egenskaper som gjør at det knuses i svært mange små biter. Det vil gjøre risikoen for skader lavere hvis glasset likevel sprekker ved et uhell.

I tillegg finner vi glass på mange andre skjulte steder, ikke minst i form av glassfiber. Mange nordmenn får internett og TV-tjenester levert via fiber, som da består av en svært tynn glassfiber helt frem til stua. Dessuten er mange norske boliger isolert med såkalt glassull. Denne isolasjonen er laget av resirkulert glass, som er gjort om til svært tynne glassfibrer som gir god isolasjon. I en vanlig bolig bidrar glass altså både til lys og varme.