Dugnader er noe vi alle har vokst opp med. Det er et urnorsk konsept som sier at alle som ønsker å delta i et idrettslag eller en organisasjon, må kunne gi noe tilbake til felleskapet. Norske organisasjoner drives sjeldent profesjonelt, noe som betyr at medlemmene til tider må bruke litt tid og krefter på å inntjene midler.

Konseptet er fantastisk, det er ett konsept som sørger for at amatør organisasjoner kan drives uten at det går ut over enkeltindividers økonomi, samtidig som alle medlemmene får en helt annen type følelse av tilhørighet og eierskap enn hva tilfellet ville vært uten dugnad.

Gjør dugnaden mer effektiv

Få nordmenn har problemer med konseptet, men måten konseptet utføres på er det mange som har noe imot. Da er det spesielt snakk om de aller minste. Foreldre legger ofte mest arbeid ned i dugnadene, men det er ikke til å komme unna at det hovedsakelig er barna som trasker rundt og selger doruller fra dør til dør. En dugnad tennbriketter er med på gjør derimot jobben mye mer gøy.

Det er ikke mange barn som liker generelle dugnader. De finner alltid sted utenfor skolen, noe som betyr at fritiden forsvinner. Tid de selv skulle ha likt å brukt foran ute på fotballbanen med venner, er nå plutselig erstattet med salg av doruller.

At barna aktiviseres er utvilsomt bra, men det er forståelig at dugnader til tider kan bli kjedelige, særlig dersom du må gå rundt å selge flere hundre doruller før dagen endelig er ferdig. Dette går ikke bare ut over de minste. For foreldre kan det være ganske irriterende å måtte fylle bilen med doruller for bare å tjene noen tusenlapper.

Men hvilke andre alternativer har vi egentlig? Dette er måten vi alltid har gjort det på. Mange ser ut til å tenke at ett av poengene med dugnader er at de skal ta lang tid, de skal være kjedelige. Slik trenger det ikke å være.

Salg av doruller og liknende produkter tar lang tid fordi det er et ekstremt billig produkt som man må selge veldig mange av før man har tjent noe som helst. Det er også et produkt de aller fleste sørger for å ha mer enn nok av, dermed er flesteparten av kundene personer som aktivt støtter din organisasjon.

En bedre ide er å selge tennbriketter. Tennbriketter er et produkt man nå kan få tak i hos Norgesbriketten og det koster ikke din organisasjon mye penger. Tennbriketter er noe alle nordmenn har behov for til tider, men det er noe vi sjelden har liggende. I stedet for å selge hundrevis av doruller, kan 10 bokser tennbriketter per medlem være nok!