Norge er et rikt land og velstandsnivået blant nordmenn er svært høyt. Norge har i mange år vært helt i toppen når det kommer til BNP, i 2018 var vi landet med den fjerde høyeste BNP-en i verden. 

Mer penger resulterer som oftest i et høyere forbruk, og nordmenn er inget unntak. Norge har nemlig europas nest høyeste forbruk, mye av dette går til shopping i både butikk og på nett. Undersøkelser fra 2018 viser at vi nordmenn brukte 144 milliarder kroner bare på kjøp av varer og tjenester på nett. 

Okey, nordmenn har et gjennomsnittlig høyt personlig forbruk, men når går det fra å være bare det, til å bli et problem?

Shoppingavhengighet 

Shoppingavhengighet høres kanskje ut som et stort og fremmed ord, men det er nok mange som har flere tendenser enn de tror og som kanskje bør begynne å tenke over handlemønsteret sitt. 

Det er flere måter å være shoppeavhengig på:

  • Du kjøper ting på tilbud, kun fordi det er på tilbud, og overbeviser deg selv om at du sparer penger på noe du egentlig ikke trenger eller hadde tenkt til å kjøpe.
  • Du leter alltid etter “trofeer” og det perfekte plagget, gadgeten osv.
  • Du shopper nesten på tvang når du føler deg stresset eller urolig, og overbeviser deg selv om at det hjelper deg å roe deg ned. 
  • Du spinner i en “kjøpe og returnere”-spiral og lever på lykkefølelsen du får ved et kjøp, for så å returnere varen for å få bedre samvittighet. 
  • Du knytter identiteten din opp mot ting og klær og er opptatt av å alltid ha noe nytt og dyrt som du kan vise frem.

Hvordan blir du avhengig?

Når du kjøper noe du har lyst på, skapes det en effekt i hjernen hvor det slippes ut dopamin og endorfiner – lykkehormoner. Disse blir sterkere og sterkere etter hvert som du fortsetter å utsette deg for dem, og til slutt skapes det en avhengighet på samme måte som for eksempel spillavhengighet og sexavhengighet. 

Tegn på at du shopper for mye

Om du er vant til å bruke mye penger og har et kontinuerlig høyt forbruk er det vanskeligere å ta seg selv i at det er et problem. Gjør du noe av dette kan det være på tide å se en ekstra gang på økonomien din.

  • Lyver om og skjuler shopping, enten det er kredittkortregninger, kvitteringer eller varer som har blitt kjøpt. 
  • Bruker mer penger enn du har disponibelt, og kan miste kontroll over din egen økonomi og ikke ha råd til faste utgifter. Du prioriterer shoppingen over strøm- og telefonregningen, og ender i verste fall med inkassosaker. 
  • Får dårlig samvittighet og kan bli i dårlig humør, kranglete eller vanskelige å forholde deg til. Kanskje har du humørsvingninger, du blir glad av å shoppe for å så få dårlig samvittighet på grunn av økonomien din. 

Hvordan kan jeg redusere forbruket?

Det er viktig å først og fremst erkjenne for deg selv at du har et for høyt forbruk og deretter sette deg inn i hvordan du kan gjøre noe med det. Her er noen måter du kan få ned utgiftene dine. 

Sett opp budsjett 

Sett opp et nøyaktig og ærlig budsjett, om mulig med hjelp fra noen som kan det. Dette vil hjelpe deg å få oversikt og finne ut hvilke kostnader du kan kutte ut eller forminske, og hvilke du er nødt til å prioritere. Det hjelper deg også å senere sette opp en realistisk nedbetalingsplan om du har gjeld eller utestående regninger. Dette er det første du bør gjøre. 

Refinansier

Har du opparbeidet deg dyr gjeld i en eller flere banker, enten smålån eller kredittkort, så kan du spare mye på å refinansiere. Dette kan du enkelt gjøre ved å søke om et refinansieringslån, enten hos en bank, eller via en finansagent som sammenligner flere tilbud for deg.  

Autotrekk

Sett opp autotrekk på de faste utgiftene dine som strøm, telefonregning, leie osv. Om du har et fast trekk på disse med en gang lønnen kommer inn på konto, vil du ikke tenke like mye på hva som går ut av konto og du slipper å ende opp med flere dyre inkassosaker. 

Lev billigere

Tenk billigere i hverdagen. Dusj litt kortere, skru av lys og varme når du ikke er i rommet og finn billigere alternativer til frisør, tannlege og andre slike utgifter. Prøv å planlegg måltider og gjør en storhandling for hele uken hver mandag. Dette spares det mye på så lenge du i tillegg velger litt billige råvarer.

Kjøp en yogamatte og begynn å trene hjemme, lei bøker i stedet for å kjøpe og avslutt dyre abonnementer helt til du har betalt ned det du skal. Du kan også begynne å selge ting du ikke trenger – har du hatt et høyt forbruk har du kanskje mye overflødige klær og ting du kan kvitte deg med. 

Spar før du bruker

Sett av penger du har til overs på en sparekonto, eller invester dem i stedet for å bruke det på noe du ikke trenger. Ja, det skal være greit å unne seg ting av og til men prøv å tenke litt fremover i tid også. 

Eks. nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.