Svært mange nordmenn eier sin egen bolig, noe som også betyr at det er viktig å ha et forhold til hvordan boligen er konstruert – og hvordan den skal vedlikeholdes. Oppfølging og enkle reparasjoner kan forebygge omfattende rehabilitering i fremtiden. I den forbindelse er taket et av de aller viktigste områdene du bør følge med.

Taket beskytter andre konstruksjoner mot vær og vind

Takets hovedfunksjon er helt enkelt å beskytte konstruksjonen mot vær og vind. Norge er et værhardt land med store skiftninger mellom årstider, dessuten stiller klimaendringer og ekstremvær nye krav til taket. Det finnes flere forskjellige typer tak å velge mellom, det klassiske saltaket med takstein er fortsatt en av de vanligste valgene. Flate tak med papp er også et vanlig valg, særlig til funkisinspirerte boliger.

En konstruksjon med takstein er bygget opp med et undertak, lekting og takstein som den ytterste beskyttelsen. Det vil si at det ikke er selve taksteinen som er helt tett, men den holder regn og snø vekk fra undertaket. Det finnes utrolig mange typer takstein å velge mellom på markedet, i alle prisklasser, design og farger. Takstein i tegl er dessuten et svært robust valg, den forventede levetiden er svært lang.

Visste du at forsikringen din sannsynligvis ikke dekker skader på tak?

En god forsikring er helt avgjørende for alle boligeiere, og ved alvorlige vannskader, brann eller lignende er forsikringen helt uunnværlig. Når det gjelder tak er det viktig å huske på at de aller fleste forsikringer, selv med de mest omfattende dekningene, kun dekker følgeskader etter utett eller skadet tak. Det er for så vidt ikke helt ulogisk, med tanke på at taket kan sammenlignes med for eksempel kledning eller mur som slites over tid.

Heldigvis vil en god forsikring dekke utbedring av for eksempel vannskader som følge av lekkasje fra taket, men selve reparasjonen av taket må du som boligeier betale fra egen lomme. Denne jobben må vanligvis også utføres før forsikringsselskapet bruker tid og penger på å ordne følgeskader. Derfor er det ekstra viktig med forebyggende vedlikehold av taket, slik at du unngår plutselige skader med tilhørende ekstrakostnader.

Husk på at det er mange aktører på markedet som tilbyr taksjekk, i noen tilfeller helt uten kostnad. Det kan være en svært rimelig investering i både reduserte vedlikeholdskostnader og litt bedre nattesøvn. Ta en titt på taket ditt i dag, og pass på at boligen din har det taket den fortjener.