Den norske inngangsdøren er i endring, etter å ha vært relativt uforandret over lang tid. De tradisjonelle låsene med nøkler utviklet seg selvfølgelig også over tid, med mer avanserte systemnøkler og sikrere konstruksjon, men det er smartlåsene som virkelig har forandret hvordan nordmenn bruker en utgangsdør. Nå er Yale Doorman og andre låser et vanlig syn, og det er de digitale ringeklokkene som er et sterkt voksende segment.

Derfor er elektroniske låser så populære

Digitale låser har noen helt åpenbare fordeler sammenlignet med de mer gammeldagse mekaniske låsene. Det finnes selvfølgelig også ulemper, men de viktigste fordelene er:

  • Du trenger aldri å huske på noen fysisk nøkkel. Det kan være en befrielse i hverdagen, og helt i tråd med trender som digitale bilnøkler.
  • Det er enkelt å legge til eller slette koder og brikker, noe som gjør at du ikke trenger å være urolig for at nøkler er på avveie.
  • Du har alltid kontroll over om døren er låst eller ikke, og kan i tillegg låse opp via app.

Dessuten passer elektroniske låser til de aller fleste eksisterende og nye ytterdører. I noen tilfeller kan det selvfølgelig være praktisk å skifte dør samtidig som lås, kjøp ny ytterdør her, men det er også greit at nye låser og gamle dører kan kombineres.

Sammenlignet med andre smarthjem-produkter, som fjernstyrte strømbrytere og forskjellige sensorer, har digitale låser helt enkelt et svært attraktivt verdiforslag. Det er sannsynligvis svært få som ønsker å gå tilbake til en gammeldags lås med nøkkel.

Digitale ringeklokker – det neste steget videre?

De digitale låsene er svært populære, men det er ikke mange hus i Norge som har en digital ringeklokke. Det kan selvfølgelig være mange grunner til det, og det er ikke sikkert at alle hjem med en digital dørlås også vil få en digital ringeklokke.

Til å begynne med er det viktig å vurdere hva nytteverdien egentlig er. Sammenlignet med en dørlås er den nemlig ikke like åpenbar. Å kunne snakke med postbud er et vanlig forlag til bruk, men det er tvilsomt om det er et scenario som får mange å kjøpe digital ringeklokke. De aller fleste leveringstjenester tilbyr allerede levering utenfor døren, kombinert med en SMS eller annen beskjed, så hvorfor da også snakke med budet? Kontakt med barn som kommer hjem fra skolen, eller andre som måtte ringe på, er kanskje et litt mer nyttig scenario. Samtidig er det også usikkert hvor bredt det treffer, i en verden der alle har mobil eller smartklokke.

I tillegg er installasjon av digitale ringeklokker i noen tilfeller mer komplisert sammenlignet med en smart lås. Mange modeller må tilkobles strøm, ved å fjerne den eksisterende ringeklokken, og benytte strømmen som leveres fra den eksisterende transformatoren. Det er ikke nødvendigvis en enkel operasjon, og nye batteridrevne modeller vil sannsynligvis føre til at flere faktisk vurderer en digital ringeklokke.

Derfor blir det også interessant å følge med på utviklingen når det gjelder digitale ringeklokker, men de vil sannsynligvis ikke kunne matche de elektroniske låsene når det gjelder å etablere seg som et massemarkedsprodukt.